Baterie k fotovoltaice

(aktualizováno 28.03.2024)

baterie k fotovoltaice

Fotovoltaické systémy jsou levným a ekologickým zdrojem elektrické energie. Je ale třeba počítat i s některými jejich nevýhodami. Mezi jednu z hlavních patří to, že fotovoltaické systémy produkují nejvíce elektrické energie v obdobích s největší intenzitou slunečního svitu. To je bohužel zpravidla období, kdy je spotřeba elektrické energie nejmenší. Řešením je, pořízení baterie k fotovoltaice, která umožňuje akumulaci elektrické energie a její následné využití v obdobích, kdy je intenzita slunečního svitu nižší.

Jaké výhody bateriová úložiště pro fotovoltaiku přináší?

  • Špičkování spotřeby – Pokud u vás dochází ke krátkodobým špičkám spotřeby které překračují rezervovaný výkon nebo hodnotu jističe, je vhodné tyto krátkodobé špičky pokrýt z baterie připojené k FVE.
  • Ukládání přebytků – Pokud máte dostatek vyrobené energie pomocí fotovoltaické elektrárny, je vhodné tyto přebytky ukládat do baterií pro pozdější využití. Jedná se především o období s menším slunečním svitem.
  • Ochrana před blackoutem – V případě výpadku distribuční sítě máte v baterii k fotovoltaické elektrárně uloženo dostatek energie, který výpadek nahradí.
  • Vyšší dotace – Ve většině dotačních programů je použití baterie pro solární systémy cenově zvýhodněno. Vstupní cena baterie pro fotovoltaiku je tak zajímavější.
  • Zlepšení stability distribuční sítě – V době kdy je v síti energie dostatek díky FVE a slunečnímu svitu, nebude energie ukládaná do baterií způsobovat přetoky do sítě. Přetoky způsobují nadbytek energie v síti.
  • Snížení nákladů na energie – Baterie lze řídit nastavením vhodného času pro nabíjení a vybíjení s ohledem na cenu energie. V době, kdy je elektrická energie nejdražší a nebo nejlevnější, lze volit mezi těmito režimy. Tak lze snížit náklady na energie. Například v noci je cena elektřiny vyšší než ve dne. Pokud máte baterii, můžete si elektřinu vyrobenou během dne uložit do baterie a spotřebovat ji v noci, kdy cena elektřiny stoupá.

Fotovoltaické baterie

Baterie zvyšují vstupní investice do fotovoltaického systému a tím také prodražují každou vyrobenou jednotku elektrické energie. Je proto potřeba dobře zvážit, jestli se právě v případě vaší instalace vyplatí do baterií investovat, nebo jestli nebude lepší sáhnout po řešení, kdy přebytky elektrické energie prodáváte do rozvodné sítě a v případě větší spotřeby naopak elektřinu z rozvodné sítě odebíráte.

Jaký typ baterie k fotovoltaice je nejvhodnější

Pro solární systémy se jako nejvhodnější dlouhodobě osvědčily fotovoltaické baterie LiFePO4 (lithium-železo-fosfátové). Tyto baterie se vyznačují vysokou efektivitou, mají dlouhou životnost a dají se pořídit za rozumnou cenu. Další výhodou těchto baterií je nižší požární riziko ve srovnání s Li-On články. Pro zajištění správné a dlouhodobé funkčnosti využívají baterie BMS (Battery Management System).

fotovoltaická baterie

Kam umístit baterie pro fotovoltaiku?

V ideálním případě by fotovoltaická baterie měla být umístěna centrálně v blízkosti nabíječe, aby byly minimalizovány ztráty elektrické energie způsobené přenosem. Baterie by také měla být v suché místnosti s teplotou v rozmezí od +10 do + 45°C. Vhodným místem tedy může být rozvodna NN, sklep či technická místnost.

Kdy se baterie k fotovoltaice vyplatí?

Pokud se například rozhodnete pro autonomní fotovoltaiku a nezávislost na rozvodné síti je pro vás prioritou. Pokud nemáte možnost připojení k rozvodné síti, pak je volba jasná. V takovém případě pro vás fotovoltaika bez baterie nepřichází v úvahu. V ostatních případech není na otázky rentability fve s baterií ve srovnání s fve bez baterie jednoduchá odpověď.

Záleží nejen na vaší spotřebě elektrické energie, ale také na tom, k čemu elektřinu používáte a v kterých částech dne máte největší odběr. Dalšími faktory, ze kterých výpočet rentability vychází, je budoucí vývoj ceny energie a distribuce. Zkušený projektant vám určitě dokáže připravit kvalifikovaný odhad, jestli se investice do baterie k fotovoltaice právě ve vašem případě vyplatí.

Životnost a recyklace

Životnost baterií k FVE je poměrně diskutované téma. Často uváděným parametrem je 4000 až 8000 cyklů při 80% DOD. V praxi se pohybuje okolo 10–15 let. Recyklace funguje stejně jako u klasických automobilových baterií a můžete jednoduše odevzdat ve sběrném dvoře.

Co je BMS na baterií?

BMS je inteligentní správa baterií (Battery Management System – BMS). Jedná se o zařízení pro monitoring baterií, který optimalizuje o dorovnává balancováním kapacitu a napětí článků. Toto má pozitivní dopad na životnost baterie. Systém navíc včas detekuje slabé baterie, čímž snižuje možnost poškození celého řetězce baterií.

Přejít nahoru